Leveranstid: 1-5 arbetsdagar. (vid evenemang & erbjudanden kan leveranstiden bli något längre) Frakt 49:- (fri frakt inom Sverige när du handlar för 298:- eller mer)



Padel - allt du behöver veta

Vad är Padel?

Padel, eller padeltennis är en racketsport som under de senaste åren har blivit extremt populärt i Sverige och runt världen. Att förklara för någon vad Padel är kan ibland vara svårt. Enklast att säga är att det är en blandning mellan två andra racketsporter, nämligen tennis och squash.

Spelplan för padel

Spelplanen är uppdelad med ett nät. Precis som i tennis. Den stora skillnaden är att du kan använda dig utav ”väggar” som sitter runt nästan hela spelplanen. På den moderna padelbanorna är det glasväggar på kortsidorna och en bit in på långsidorna. Resten av ”väggarna” på långsidorna täcks av galler med undantag på varsin sida om nätet, där det nämligen finns in/utgångar. En padelbana har måtten 10x20 meter och kan både spelas inom och utomhus. Padel spelas på konstgräs som oftast är blått eller grönt till färgen med vita markeringar för servrutorna. Padel sägs vara den sport som växer snabbast i hela världen, och det är inte så svårt att förstå varför. Det är en väldigt social sport då man oftast spelar par mot par dvs. två mot två. Sporten är relativt enkel att utföra oavsett hur gammal du är.

 

Padel med smasha.se

 

Padel historia, hur började allt?

Padel har funnits i världen sen många år tillbaka men det är fortfarande lite oklart vart sporten kommer ifrån. Ena historien säger att denna fantastiska sport kommer ifrån Latinamerika och Spanien, och är skapad av en man från Mexiko. Mannen är Enrique Corcuera och han hade byggt en tennisbana på sin tomt. Det speciella med denna banan var att den var för liten för att vara en riktig tennisbana. Runtom spelplanen hade även väggar byggts upp. Med hjälp av dessa väggar kunde bollen spelas, ungefär som squash (fast med två stycken planhalvor). Man använde även ett liknande racket som användes i sporten paddle tennis (en helt annan racketsport). År 1974 fick Enrique besök av sin vän, Prins Alfonso de Hohenlohe, som gillade sporten så mycket att han lät bygga upp två stycken liknande banor. Dessa två banor var starskottet för sporten. Alfonsos vän, argentinaren och miljonären Julio Menditenguia besökte frekvent dessa banor. Han såg att padel hade blivit en succé i Spanien och beslöt sig för att ta med och utveckla sporten i Argentina.

Efter några år hade sporten vuxit såpass mycket att det fanns över 3 miljoner utövare och 10000 banor. Sporten spreds sedan framförallt via Spaniens turister, som tog sporten vidare ut i Europa och världen.

Den andra historien säger att padelns är skapad på brittiska kryssningsfartyg. Det sägs att redan år 1920 spelade man padel på dessa fartyg, mestadels som tidsfördriv.

Hur spelar man padel?

Padel spelas i bäst av 3 eller 5 set och det gäller att vinna 6 game i varje set. Man räknar poäng på följande vis: 0,15,30,40,game. Man måste alltid vinna med två poäng, så om det står 40-40 måste man helt enkelt vinna 2 raka poäng för att gamet ska avgöras.

Om ställningen i en match är 5-5 så spelar man till 7 vunna game. Om ställningen är 6-6 spelar man tiebreak som då blir det avgörande gamet. I ett tiebreak måste man vinna med minst 2 poäng, och man vinner när man har fått 7 poäng.

Hur servar man?

Man servar genom att låta bollen studsa en gång i marken för att sedan slå ett underhandslag diagonalt som ska studsa direkt i din motståndares serveruta. Sen är bollen i spel. Bollen får dock inte studsa upp i gallret på långsidan. Då är det omserve som gäller. Man har 2 serveförsök, sedan vinner motståndarna poäng om man inte lyckas. Undanaget är nätserve. Om man servar och bollen nuddar nätet för att sedan gå in, så ska den slås om.

Padel regler

Nedan hittar du en kort beskrivning om lite regler som är viktiga att känna till.

Bollen får endast studsa en gång på din eller din motståndares planhalva innan den behöver slås över nät. Man får spela på volley eller låta bollen studsa på glaset eller gallret. Man får även slå bollen på sin egen glasvägg för att få den över på motståndarens planhalva. Dock får man inte slå bollen i sin egen gallervägg. Man får heller inte slå bollen direkt i motståndarens glasvägg eller galler, den måste studsa på din motståndares planhalva en gång först. Man får heller inte nudda bollen mer än en gång inom laget.

Nätet är en del av spelplanen och om bollen är i spel och nuddar nätet, spelar man på som vanligt. 

Man får inte nudda bollen om den befinner sig på motståndarens planhalva…men det finns faktiskt två undantag. Det ena undantaget är om motståndaren gör ett så hårt slag att bollen studsar upp i din glasväg och är påväg över till din motståndares sida igen. Då får man sträcka sig över nätet för att slå till bollen innan den har studsat på din motståndares planhalva. Det andra undantaget är om din motståndare gör ett backspin slag som är påväg tillbaka över nät. Då får du också sträcka dig över nätet innan den har studsat på motståndarens planhalva.

Att vinna poäng i padel

Nedan hittar du 11 st exempel på hur du och din partner får poäng när ni spelar padel:

 

  1. Om din motståndare gör 2 fel serve.
  2. Om din motståndare slår bollen i nätet.
  3. Om bollen studsar i marken fler än en gång på din motståndares planhalva.
  4. Om din motståndare slår bollen i sitt eget galler.
  5. Om din motståndare slår bollen direkt i er planhalvas glasvägg eller galler.
  6. Om din motståndare slår bollen direkt ut från spelplanen.
  7. Om din motståndare nuddar bollen med någon kroppsdel.
  8. Om din motståndare nuddar bollen fler än en gång innan den slås över nätet.
  9. Om din motståndare nuddar nätet¨
  10. Om din motståndares slag träffar något som inte tillhör spelplanen t.ex tak eller spelplanen bredvid.
  11. Om du eller din partner smashar bollen i marken ut ur banan och motståndaren innan hinner upp den innan den studsar i marken. (På de flesta padel arenorna är dock banorna konstruerade så att det inte går att springa ut ur buren och föröka slå till bollen p.g.a. banorna är så tätt inpå varandra).

Vad har man för kläder när man spelar padel?

Självklart ska man ha padelkläder som man känner sig bekväm i, men det kan vara en fördel att ha kläder som är speciellt framtagna för sport och träning.

Nedan finner du lite tips på vad man kan ha på sig. Vi börjar från topp och avslutar med tå. Kom ihåg att detta bara är tips och absolut inga måsten.

 

  • Huvudet: Om du spelar utomhus t.ex. på sommaren, kan det vara bra att ha en keps på sig. Gärna en tunn och lätt keps i funktionsmaterial med ett svettband inuti. Detta gör så att svett inte rinner ner i dina ögon. Kepsen hjälper även till att skydda mot solen. Det finns även svettband eller sk. bandanas som du också kan använda om du tycker att en keps stör för mycket.
  • Överkroppen: På överkroppen rekommenderar vi att man använder ett plagg i funktionsmaterial. t.e.x en t-shirt eller ett linne. Funktions T-shirten eller Funktionslinnet har fukttransporterande egenskaper som håller dig torr närmast kroppen och gör oftast att du känner dig mindre svettig. Man kan också använda klänning. Tänk på att klänningen också borde vara gjord i funktionsmaterial samt ha bollfickor.
  • Underkroppen: På underkroppen rekommenderar vi att man använder ett par padelshorts eller en padelkjol. En mycket viktig detalj här att det är en stor fördel att ha bolllfickor på dessa plagg. Detta gör så att du kan förvara bollar när du spelar. Ett par padelshorts eller en padelkjol utan bollfickor kan vara ett störningsmoment, och kan göra att du tappar fokus när du hela tiden måste ropa/fråga om någon du spelar med har en boll på sig.
  • Armarna: Ett litet tips är svettband. Ett svettband gör det enkelt att torka bort svett från händer och ansikte under padelmatchen eller träningen.
  • Fötterna: En av de viktigaste tipsen tycker vi. Först och främst borde du ha ett par bra skor när du spelar padel. Padelskor har en sula speciellt framtagen för padel som gör att du får ett bra grepp på underlaget och minskar risken för skador. Sedan tycker vi att man ska ha sportstrumpor på sina fötter. Dessa strumpor kan förhindra skav och blåsor då de är storleksanpassade och gjorda i ett speciellt material. Köp ett par strumpor med förstärkt tå och hälparti. Du kommer märka skillnaden mot ett par vanliga bomullstrupor.

Så både padelkläder herr, padelkläder dam och padelkläder junior är viktiga i och man ska ha kläder som man känner sig bekväm i och då kan man prestera på topp på padelplanen.

 

    Padel kläder - smasha.se

     

    Vad har man för utrustning och tillbehör när man spelar padel?

    • Det viktigaste och mest självklara av allt är ju ett padelracket. Utan padelracket, ingen match.
    • Att hitta rätt padelracket kan vara svårt då det finns många olika modeller ute på marknaden. Ska det vara runt, diamant eller droppformat. Testa dig fram! Många shoppar och padelarenor erbjuder idag demoracket som du kan få testa. Det bästa tipset vi kan ge är att försöka hitta ett padelracket som är anpassat efter din nivå och spelartyp. Tänk på att det racket som du tycker är snyggast kanske inte alltid är det bästa just för dig. Är du ny inom sporten rekommenderar vi dig att välja ett racket med stor sweet-spot.
    • Padelbollar! En padelboll ser nästan likadan ut som en tennisboll. Men det är stor skillnad när du spelar. En padelboll har ett mindre tryck i sig än en tennisboll vilket gör att studsen blir mindre/lägre.
    • En bra grepplinda. En grepplinda/overgrip lindas på padelrackets handdtag och gör det bekvämt för dig att hålla ditt racket. Om man vill ha ett tjockare grepp runt sitt padelracket kan man linda flera lindor över varandra. Ett tjockare grepp kan hjälpa dig om du har problem med armbåge eller handled. Tänk på att det ska kännas skönt för dig och du ska ha bra kontroll och känsla. Man märker oftast när det är dags att byta grepplinda för att det helt enkelt syns när greppet har slitits upp. På marknaden finns det grepplindor för både svettiga och torra händer. Det finns även grepplindor för vibrationsdämpning.
    • Padelväska. Det är bra att införskaffa sig en padelväska så att du kan förvara din utrustning på rätt sätt. Välj en rymlig padelväska med separat fack för ditt padelracket. Detta gör så att ditt racket skyddas mot onödiga repor eller jack. Ett plus är om din väska också har ett separat skofack. Titta också efter mindre fack så att du kan förvara t.ex grepplindor och svettband i ena facket och nycklar, mobil och plånbok i det andra.
    • Glöm inte vattenflaska! Padel är en väldigt intensiv sport, så se till att dricka mycket vätska.